زهرا نصیری
به گزارش ربیع به نقل از روزنامه کیمیای وطن ،با وجودی که وزارت بهداشت هر ساله دانشگاههای معتبر و غیر معتبر را برای آشنایی داوطلبان اعلام میکند بازهم موج خروج از کشور برای تحصیل در رشتههای علوم پزشکی در کشورهایی که آوازه چندانی در این رشتهها ندارند، ادامه دارد. سالهاست هشدار نرفتن به دانشگاههای نامعتبر به دانشجویان پزشکی با هزاران دلیل و مدرک از سوی مسئولان داده میشود اما شوق تحصیل در خارج از کشور، فشار خانوادهها برای ادامه تحصیل در رشتههایی مانند پزشکی، کمبود ظرفیت در دانشگاههای دولتی، سد کنکور و … همه و همه همچنان موج مهاجرت تحصیلی به این کشورها را رقم می زند مهاجرت به کشورهایی که آموزش عالیشان در پایینترین حد علمی است.
سرخوردگی
همه اینها در حالی است که نتیجه صرف هزینههای گزاف برای تحصیل در دانشگاههای بی کیفیت، در بازگشت به کشور، سرخوردگی، ناامیدی و اعتراضهای دانشجویی خواهد بود که اغلب راه به جایی نمیبرد. به گفته معاون آموزشی وزارت بهداشت تنها درآمد یکی از دانشگاههای پزشکی هندوستان از دانشجویان ایرانی ۵۰ میلیارد تومان در سال است و یا برخی از کلاسهای پزشکی کشور فیلیپین نیز توسط دانشجوهای ایرانی تشکیل میشود. به عنوان نمونه هزینهای که دانشجوی ایرانی در قبرس پرداخت میکند برابر با یک دانشکده ما در ایران است.
کنترل خروج دانشجویان
اما در این میان رئیس مرکز خدمات آموزشی وزارت بهداشت میگوید: به طور کلی توصیه نمیکنیم داوطلبی که توانایی این را دارند که در داخل کشور تحصیل کنند به خارج بروند. از سوی دیگر فردی که از سطح علمی مناسبی هم برخوردار نباشد در خارج از کشور با مشکلات بیشتری در تحصیل مواجه میشود. اما شاید بهترین نظری را که بتوان در کشور عملیاتی کرد و بر روی آن مانور داد راهکار وزیر بهداشت و درمان برای کنترل خروج دانشجویان به خارج از مرزها با ایجاد دانشگاههای خصوصی با کیفیت در کشور است تا کسانی که نمیتوانند به دانشگاههای دولتی ورود پیدا کنند به این دانشگاهها بروند. در این زمینه هم درسال های قبل مجلس مصوبهای را برای ایجاد شعب دانشگاههای دولتی دراستان های مرزی، مناطق آزاد و کشورهای دیگربرای وزارت علوم داشته است که با استفاده از این مصوبه بخش خصوصی هم میتواند در این زمینه سرمایه گذاری کند و لایسنس یکی از دانشگاههای بزرگ را داشته باشد. به این معنی که بخش خصوصی تحت نظر یکی از دانشگاههای دولتی، دانشگاه تأسیس کند.
خروج به شرط کسب مهارت
وزیر بهداشت دراین رابطه میگوید: مهم این است که هم ما و هم وزارت علوم به نحوی عمل کنیم که کسانی که علاقهمند به تحصیل هستند به رفتن به خارج از کشور تشویق نشوند و اگر بناست بروند، واقعاً زمانی به خارج از کشور بروند که مهارت بیشتری کسب کنند. سیدحسن هاشمی تاکید کرد: در طول دو سال گذشته از دانشگاههایی مانند دانشگاه علوم پزشکی تهران، شهید بهشتی و شیراز خواستهام که دانشگاه خصوصی دایر کنند. چرا که دانشجویان ایرانی پول را هزینه میکنند، عمرشان را میگذارند اما در نهایت چیزی را به خصوص در زمینه مهارتی یاد نمیگیرند. به خصوص اینکه در گروه علوم پزشکی قوانینی در آن کشورها وجود دارد که اجازه معاینه و یا عمل جراحی را به این دانشجویان نمیدهند.