کیمیای وطن- اصفهان: مساجد، شامل بخش مهمی از آثار دیدنی و گردشگری می­شود. یکی از مساجد و عمارت­های قدیمی مسجد آدینه روستاست.

مسجد آدینه روستای دستجرد واقع در بخش جرقویه علیا که امروزه در حاشیه شمال غربی روستا واقع شده اما آثار برجا مانده در زیرزمین­های زراعی فعلی مانند آجرها ، ظروف سفالی ، ابزار کشاورزی ، کانال­های زیرزمینی حکایت از آن دارد که در زمان بنای این مسجد ، مساکن در اطراف آن قرار داشته­اند. ساختمان مسجد و حیاط مربوط ابعادی در حدود ۵۰*۲۰ متر دارد. سقف مسجد با آجر و به صورت گنبد و طاق چشمه زده شده و ارتفاع گنبد آن در حدود ۱۰ متر است. دیوارها از خشت خام با نمایی از آجرهای مربع شکل ۲۰*۲۰ سانتیمتری است که در خود روستا تولید می­شده اند. دیوارهای قطور و سقف بلند همراه با دریچه­هایی از اطراف موجب جریان هوای شده و تحمل گرما را آسان می­نموده است. شبستان مسجد در ابعاد ۵۰ * ۱۵ متر در امتداد طول غربی مسجد قرار گرفته و از سطح مسجد حدود یک متر گودتر است. سقف آن نیز کوتاه است و از این رو در زمستان به راحتی گرم می­شود. سقف شبستان با خشت خام و به صورت گنبدی زده شده است. بانی اصلی شبستان شخصی به نام مرحوم حاج غلامحسین مهدی زاده بوده که آن را در ملک شخصی خود با همت و کمک اهالی بنا نموده است. از ده­ها و شاید قرن­ها قبل این مسجد میعادگاه روزه داران در موقع نماز ظهر و عصر بوده است. از امامان جماعت معاصر مسجد نام مرحوم آیت الله حائری و شیخ علی کفعمی هنوز در یاد افراد نسبتاً سالخورده باقی است. شیخ علی کفعمی که از روستایی در شرق اصفهان برای تبلیغ و ترویج دین سال هایی در روستا رحل اقامت گزیده بود، جلسات مذهبی بسیار پررونقی داشته است. مرحوم شهید حجت الاسلام مهدی زاده که توسط رژیم بعث در نجف اشرف دستگیر و به شهادت رسید از دیگر امامان جماعت این مسجد در دهه های کنونی بوده است.

در جوار مسجد قناتی با جریان دائمی و  آب شیرین جاری بوده و از آب آن برای وضو استفاده می­شده است. این شاید از جمله مزیت­های مسجد در یک محیط خشک و کم آب با آب­های زیرسطحی شور بوده است. مسجد محله قلعه جان علی از مساجد قدیمی دیگر است که در مرکز روستا قرار دارد. مسجد اخیر نیز از خشت خام در چند قرن قبل بنا شده و چند بار مرمت و نوسازی شده است. مساحت مسجد حدود ۵۰۰ متر مربع است و حیاطی حدود ۱۰۰ متر بعی نیز دارد.

گفته می­شود که نام این مسجد در سفرنامه ناصرخسرو آمده است و روزگاری، ناصرخسرو در طول سفر خود از این مسجد دیدن کرده است.