مستضعفان در کلام معمار انقلاب

از واژه‌هایی که امام (ره) از روز اول مبارزه به آن توجه ویژه داشتند و مکرر یادآور می شدند موضوع مستضعفان و محرومان و پابرهنگان است و نیز صف آرایی مستکبران در مقابل مستضعفان، تقابل عدل و ظلم و رویارویی محرومان و چپاولگران، همواره در کلام و پیام امام موج می زد.

مستضعفان در کلام معمار انقلاب

مظفر حاجیان

به گزارش پایگاه خبری ربیع، از واژه‌هایی که امام (ره) از روز اول مبارزه به آن توجه ویژه داشتند و مکرر یادآور می شدند موضوع مستضعفان و محرومان و پابرهنگان است و نیز صف آرایی مستکبران در مقابل مستضعفان، تقابل عدل و ظلم و رویارویی محرومان و چپاولگران، همواره در کلام و پیام امام موج می زد.

از اقدامات منحصر به فردی که حضرت امام خمینی (س) داشتند استفاده از ادبیات قرآنی و وارد کردن کلید واژه‌های قرآنی در فرهنگ و ادبیات سیاسی است امام ادبیات قرآن را وارد فرهنگ عمومی مردم کرد و از این رو می توان گفت که؛ ادبیات انقلابی امام، ادبیات قرآنی بود. یکی از این واژه‌های قرانی، واژه مستضعفان بود که امام همواره بر آن تأکید داشت. صف آرایی مستکبران در مقابل مستضعفان، تقابل عدل و ظلم و رویارویی محرومان و چپاولگران، همواره در کلام و پیام امام نور افشانی می کرد. از این مهم تر، عملکرد امام خمینی (س) بود که علاوه بر زبان، با قلم و قدم و با تمام توان، در خدمت مستضعفان و محرومان بود و مبارزه با ظلم و ظالم و مستکبران را خط مشی اصولی خود قرار داده بود. (کونا للظالم خصما و للمظلم عونا) وامام مصداق عینی این حدیث شریف بودند و از همه مظلومین عالم حمایت و دفاع و در مقابل همه مستکبران و ظالمان شجاعانه می ایستادند و این رفتار امام بر همه ملت ایران الو شد و هنوز ادامه دارد و خواهد داشت.

روحیه استکبارستیزی و حمایت از مستضعفان در سرتاسر جهان یکی از ویژگی‌های امام عزیز است. آن رهبر اندیشمند و فرزانه دوران، حکومت را وسیله‌ای برای تحقق عدالت می دانستند و معتقد بودند تحقق عدالت بدون سرکوب کردن مستکبران و چپاولگران میسّر نخواهد بود. به همین دلیل، فضای کشور، فضای حمایت از مستضعفان و مبارزه علیه مستکبران بود. و این فضا نمود ونشانه ای از آیه و نرید ان نمن علی الذین استضعفوا فی الارض و نجعلهم ائمه و نجعلهم الوارثین است که در این دوره نمایان گردید چراکه گروه ظالمان و سرکشان و طغیانگران به زیرکشیده شدند و زمام آمور به دست کسانی افتاد که عمری را برای بی عدالتی ها مبارزه کردند و تبعید و زندان و …شدند.

در همین زمینه باید گفت که یکی از شعارهای اصلی و اولیه انقلاب اسلامی حمایت از مستضعفان است و جمهوری اسلامی به سبب دفاع از همین شعار قرآنی، فشارهای سیاسی فراوانی را از سوی استکبار در طول سالیان متمادی تحمل نموده است. اقدامات دشمنان هنگامی مؤثر خواهد بود که انقلاب اسلامی از درون دچار تردید شود و جریان توفنده ای که امام خمینی (س) در همه زمینه ها برای تقویت مستضعفان در برابر مستکبران به راه انداخت، پشتوانه خود را از دست بدهد.

رهبر کبیر انقلاب و بنیانگذار جمهوری اسلامی در تمامی عمر گرانمایه خود همواره بر رسیدگی به وضعیت مستضعفان و محرومان جامعه و رفع مشکلات آنان تاکید داشتند و احقاق حقوق این طبقه و برقراری عدالت اجتماعی از دغدغه های همیشگی آن امام بزرگوار بود.

امام بارها تاکید فرمودند: «گمان نمی‌کنم عبادتی بالاتر از خدمت به محرومین وجود داشته باشد.» (صحیفه امام، ج ۲۰، ص: ۳۴۲) همچنین فرمودند: «به مستضعفان و مستمندان و زاغه نشینان که ولی نعمت ما هستند خدمت کنید.» (صحیفه امام، ج ۱۸، ص: ۳۸)

درک عمیق و حس دلسوزی بی‌مثال معمار بزرگ انقلاب نسبت به طبقه محروم و مستضعف به اندازه‌ای بود که نه تن‌ها برای ایرانیان، بلکه برای محرومان و مستضعفان سایر کشورها نیز به عنوان یک حامی بزرگ شناخته شده‌اند.

از نظر امام، پیروزی انقلاب اسلامی ایران، مرهون تلاش طبقات پایین اجتماع یعنی همان مستضعفین است و طبقات بالا کاری نکرده اند:

«شما این انقلاب را به ثمر رساندید و گروههایی که در سرتاسر این کشور این انقلاب را به ثمر رساندند، همان زن و مرد محروم [بودند] و همانهایی که مستضعف هستند و کاخ‌نشینها آنها را استضعاف می‌کنند و اینها ثابت کردند که کاخ‌نشینها هستند که ضعیفند و پوسیده‌اند و برای این ملت هیچ کاری نکرده‌اند و نخواهند کرد» (صحیفه امام، ج ۱۴، ص: ۲۶۱)

این طبقات تا آخرین قدم به عنوان نیروهای وفادار به مبارزه و گردانندگان و بر پا دارندگان واقعی انقلاب ها محسوب می شوند و خط اصولی جمهوری اسلامی و انقلاب اسلامی، خط دفاع از مستضعفین و احقاق حقوق فقرا در جوامع بشری است.

«تن‌ها آنهایی تا آخر خط با ما هستند که درد فقر و محرومیت و استضعاف را چشیده باشند. فقرا و متدینین بی‌بضاعت گردانندگان و برپادارندگان واقعی انقلابها هستند. ما باید تمام تلاشمان را بنماییم تا به هر صورتی که ممکن است خط اصولی دفاع از مستضعفین را حفظ کنیم… ما برای احقاق حقوق فقرا در جوامع بشری تا آخرین قطره خون دفاع خواهیم کرد.» (صحیفه امام، ج ۲۱، ص: ۸۶ و ۸۷)

«با توجه به اینکه بار سنگین انقلاب بر دوش قشر مستضعف است… وظیفه داریم فعالیت و توجه را به نواحی محروم، خصوصاً جنوب شهر، که در رژیم گذشته توجهی به آنها نشده، معطوف کنیم.» (صحیفه امام، ج ۱۵، ص: ۲۷۳)

برقراری عدالت ایجاب می کند سخنان امام خمینی همچون تابلویی در پیش روی مسئولان قرار داشته باشد و در تمامی تصمیم‌ها متوجه حال محرومان و مستضعفان باشند؟ در گام دوم انقلاب باید به گونگی برنامه ریزی شود که محرومیت ها از تمامی سرزمین ایران رخت بربندد و دسترسی به حداقل های زندگی برای همگان میسر و تسهیل گردد؟

مظفر حاجیان