بچه شما در حیاط مشغول بازى است، چند بار هم تنقلات خورده، چیپس خورده، آدامس خورده، بیسکوئیت خورده، پفک خورده و… حالا شما او را صدا مى‏زنید که غذا حاضر است بیا غذا بخور، بچه شما یا نمى‏آید و یا اگر هم آمد سر سفره مى‏نشیند و با قاشق و چنگال و بشقاب بازى مى‏کند. چرا غذا نمى‏خورد؟ زیرا او خود را با شبه غذا سیر کرده است. چرا بعضى به سراغ قرآن نمى‏روند؟ چون به تنقلات مشغول شده‏اند، با مواد غیر مفید اما ظاهرا خوش طعم و جذاب سیر شده‏اند، زیرا به دنیا مشغولند، دائما در پى کسب وکارند، فکر مى‏کنند اگر شبانه روز بدوند، مى‏توانند رزق و روزی به دست بیاورند و این مانع ارتباط آنها با قرآن است……

اصل اول:  احترام به همسر

مواردى که نبى اکرم (ص) مطرح فرموده‏اند، از اصول اساسى تربیت محسوب مى‏شوند؛ اصل اول اینکه پیامبر (ص) مرد را به رعایت احترام همسر توصیه مى‏فرمایند، یقینا این حق از حقوقى است که در تمامى مراحل تربیت مؤثر خواهد بود و باید توجه داشت که حتما قبل از تولد این امر لازم‌الاجراست؛ زیرا از مسائلى که آرامش خانواده را ضمانت مى‏کند، ادب و احترام زن و شوهر نسبت به یکدیگر است و چون فرزند باید مدت نه ماه در شکم مادر باشد، این آرامش براى زن نقش بسیار اساسى‏تر دارد. اگر مادر خانواده در مدت باردارى احساس آرامش کند که این مسئله در پرتو احترام شوهر (مرد خانواده) ایجاد خواهد شد، فرزندى که در رحم اوست دوران آغازین زندگى را با سلامت روحى سپرى مى‏کند……

مبادا ما از دو برادر یک انتظار داشته باشیم نه در درس خواندن نه در امور دیگر، ممکن است فرزندى از استعداد اجتماعى بیشتر برخوردار باشد، توانایى ارتباطى بیشترى داشته باشد و دیگرى از توانایى کمتر، ممکن است یکى نمرات درسى بالاترى کسب کند و دیگرى نمرات پایین تر، در حالى که شرایط مادى، خانوادگی و…یکسانی داشته باشند

کار سنگین از کودک خواستن باعث مى شود که او نسبت به خود و توانایى خود مأیوس شود، زیرا او فکر مى کند آنچه که از او خواسته شده است، باید بتواند انجام دهد و عدم موفقیت موجب تحقیر و شکست شخصیت او خواهد شد و این تحقیر، زمینه هاى عدم شکوفایى استعداد او را در بر خواهد داشت. والدین باید مراقب باشند کارهایى را به فرزندانشان محول کنند که در حد توانایى آنها باشد و در جریان انجام کار نیز آنها را یارى کنند و براى انجام صحیح کار، فرزند خود را راهنمایى کنند تا موفقیت آنها امکان رشد و بروز استعداد و توانایی‌هاى فرزند را باعث شود. واگذارى کار به کودک، همه امور را در بر مى گیرد حتى درس خواندن را، از کودک باید به قدر توانایى خواست……

میان فرزندان خود عدالت و مساوات را رعایت کنید همچنانى که دوست می‌دارید میان شما در احسان و لطف و محبت، رعایت عدالت و مساوات شود.

پدرى با دو فرزند خود شرفیاب محضر رسول اکرم(ص) بود، یکى از فرزندان را بوسید و به فرزند دیگر اعتنا نکرد، پیامبر(ص)که این رفتار نادرست او را مشاهده فرمودند، او را مورد خطاب قرار داده و فرمودند:

چرا با فرزندان خود به طور مساوى رفتار نمى کنى؟….

فرزند در دوران خردسالى بسان دوربینى است که از آنچه مى‏بیند و مى‏شنود وآنچه اطراف او اتفاق مى‏افتد، با تیزبینى کامل و دقیق فیلمبردارى مى‏کند و این فیلم را در دوران بزرگسالى به نمایش مى‏گذارد. پدر و مادر باید به شدت مراقب گفتار، کردار و رفتار خود باشند…………..

والدین باید خود اهل عمل باشند تا کودکشان عمل کننده شود. مى‏گویند روزى پدرى فرزند مریضش را خدمت رسول خدا(ص) برد که او را نصیحت کرده و به او بگوید که از خوردن خرما پرهیز کند زیرا براى او مضر است، پیامبر(ص) فرمودند برو فردا بیا.

فرداى آن روز رسول خدا(ص) کودک را در آغوش گرفته، نوازشى کردند و به او فرمودند: خرما نخور، براى تو ضرر دارد.

پدر از پیامبر(ص) تشکر کرد و عرض کرد یا رسول ا…(ص)چرا دیروز این کلام را به فرزندم نفرمودید؟

پیامبر(ص) فرمودند: دیروز من خرما خورده بودم، به همین دلیل سخن من در او اثر لازم را نداشت.