دکتر علیاکبر صالحی، نامی که بیش از همه نامها با سیستم هستهای ایران گره خورده است. او وقتی وزیر خارجه هم بود باز هم به عنوان یک دانشمند هستهای شناخته میشد تا یک دیپلمات وزارت خارجه. شاید خیلی هم این برداشت از وی درست نباشد؛ اما به هر حال وجود دارد و نمیتوان منکر آن شد.
به گزارش پایگاه خبری ربیع به نقل از روزنامه کیمیای وطن ،صالحی توافق هستهای را موجب کندی یا شکست پروژه هستهای ایران نمیداند و به قدس میگوید: «همانگونه که بنده بارها درخصوص برجام و مسایل هستهای کشور اظهارنظر کردهام، اینبار نیز خطاب به ملت شریف ایران عرض میکنم که نهتنها در ابعاد فنی دچار رکود نشدیم، حتی در بعضی زمینهها هم فرصت جالب توجهی نسبت به سالهای گذشته داشتهایم…. .
غنیسازی در جمهوری اسلامی ادامه دارد و در کنار آن تحقیقات و توسعه صنعت فناوری هستهای همچنان با تلاش شبانهروزی دانشمندان انجام میشود. مدرنسازی آبسنگین اراک، تولید آبسنگین، اکتشاف و استخراج همچنان تداوم دارد و به لطف خداوند متعال در وقت مناسب به مردم عزیز کشورمان خبرهای خوبی خواهیم داد تا در فرصت مناسب یکایک آنها را با جزییات موضوعات مطرح شده آگاه نماییم.
یعنی ادعاهـــای مطرحشده درخصـــوص تعطیلــی آبسنگین اراک و پُرکردن قلب راکتور را قبول ندارید؟
متاسفانه مباحث هستهای تا حدودی صبغه سیاسی گرفته و برخی با نگاه سیاسی با مسئله هستهای روبهرو میشوند؛ به نحویکه آنچه ما بهعنوان مسئولان
و دستاندرکاران صنعت هستهای بیان میکنیم، مورد قبول آنها واقع نمیشود و…
بنده به ملت شریف ایران اطمینان میدهم که فعالیتهای هستهای و نشاط هستهای به صورت بسیار مطلوبی در حال پیشروی است …
آیا میشود نمونهای از توفیقات به دست آمده را عنوان بفرمایید؟
در حالحاضر میتوانم به کلنگزنی نیروگاههای جدید و کلنگزنی بیمارستان هستهای که بسیاری از مراحل مقدماتی آن انجام شده، اشاره کنم، …
با توجه به اینکه حضرت عالی به موضوع پُرکردن قلب راکتور پرداختید، باید گفت متاسفانه آمریکاییها موضوعاتی را مطرح کردند؛ از جمله اینکه با توافق برجام سانتریفیوژهای جمهوری اسلامی خاموش شده، قلب راکتور اراک با سیمان پر شده و تولید آبسنگین تعطیل شده است. یعنی ادعای آنها را رد میکنید؟
بیتردید هدف دولتمردان آمریکایی از طرح چنین مسایلی پاسخگویی به افکار عمومی داخلی آمریکاست. آمریکاییها تا قبل از مذاکرات برجام با صراحت خواستار توقف تولید آب سنگین ایران بودند و آن را از ما مطالبه میکردند.
همچنین میخواستند ایران راکتور آبسنگین اراک
را برچیند؛ به نحویکه برچیدن راکتور آب سنگین اراک خواسته قطعی آنها بود و به دنبال توقف غنیسازی ایران بودند.
همچنین خواستار عدم تحقیق و توسعه جمهوری اسلامی ایران در غنیسازی و توسعه سانتریفیوژهای نسل جدید بودند؛ در حالی که جمهوری اسلامی با قاطعیت تمام به غنیسازی
توسعه و تحقیقات، تولید آبسنگین، مدرنسازی راکتور آبسنگین اراک، اکتشاف و استخراج به علاوه مسایل دیگری که در زمان مقرر بیان خواهد شد، پرداخته است.
شما وزیر خارجه دوران دکتر احمدینژاد بودید. چرا همان زمان مذاکره با طرف آمریکایی را آغاز نکردید؟
در آن روزها هم برنامه مذاکرات هستهای با آمریکا به صورت محرمانه آغاز شد و میتوان گفت نخستین قدمها برای مذاکرات در آن زمان برداشته شد.
برخی شما را طراح اصلی گفتوگوها عنوان میکنند
و در نهایت پروژه هستهای را به شما نسبت میدهند. در اینباره چه نظری دارید؟
موضوع مذاکره با آمریکا با پیشنهادی که تقدیم محضر مقام معظم رهبری گردید و با قبول مشروط ایشان آغاز شد.
اگر به سه سال قبل برگردید، در پروژه مذاکرات چه میکنید و چهکاری را انجام نمیدهید؟
اگر با این تجربه بهدستآمده به سهسال پیش برگردیم، یقینا پختهتر عمل میکنیم. قدس
علیاکبر صالحی: اگر به ۳ سال قبل برگــردم، پختهتر عمل میکنــم
دکتر علیاکبر صالحی، نامی که بیش از همه نامها با سیستم هستهای ایران گره خورده است. او وقتی وزیر خارجه هم بود باز هم به عنوان یک دانشمند هستهای شناخته میشد تا یک دیپلمات وزارت خارجه. شاید خیلی هم این برداشت از وی درست نباشد؛ اما به هر حال وجود دارد و نمیتوان منکر آن […]