دکتر محمد دریایی در گفت‌وگو با سیناپرس گفتد: غلظت خون و عناصری که در خون یافت می‌شود، می‌تواند به یافتن نوع بیماری فرد و شروع درمان کمک کند؛ چرا که ابتلا به بیماری غلظت خون، تعداد
و ریتم نبض بدن انسان را تحت تاثیر قرار
می‌دهد.
وی ادامه داد: شرایط جسمی‌ و روحی انسان
و حتی مواد غذایی که مصرف می‌کند، موجب ایجاد ضربان قلب در فرد می‌شود و به دنبال این ضربان، حرکاتی در رگ‌ها ایجاد می‌شود که ما از آن به‌ عنوان نبض یاد می‌کنیم.
دریایی خاطرنشان کرد: نبض‌شناسی از اصول اولیه طب ایرانی محسوب می‌شود که اولین بار به ‌تفصیل در کتاب «ذخیره خوارزمشاهی» نوشته سید اسماعیل جرجانی آورده
شده است.
جرجانی در این کتاب به حدود ۶۹ نوع نبض اشاره می‌کند که هر کدام در شرایط خاص و پیام‌آور مسئله‌ای ویژه در بدن انسان
است.
این متخصص طب سنتی ادامه داد: کتاب «ذخیره خوارزمشاهی» در نبض‌شناسی اساس کار بسیاری از متخصصان طب ایرانی محسوب می‌شود که پس از نبض‌شناسی، می‌توانند با شناسایی طبع و مزاج بیمار، نسبت به درمان او اقدام کنند.
در بسیاری از عطاری‌ها، نمکی به نام «نمک دریا» به فروش می‌رسد و متاسفانه مردم هم از روی ناآگاهی آن را مصرف می‌کنند؛ غافل از اینکه بسیاری از این نمک‌ها تصفیه نشده و دارای مواد آلاینده بسیاری است که خود باعث افزایش نبض می‌شود و حتی در زنان باردار خطر سقط‌جنین را به همراه
خواهد داشت.
وی توصیه کرد: نمک سالمی‌که دارای عناصر مفیدی مانند سدیم و پتاسیم باشد، نه‌تنها به بدن آسیبی نمی‌رساند بلکه مصرف روزانه آن، برای بدن مفید است و به تنظیم نبض بدن نیز کمک می‌کند.
دریایی با بیان اینکه تعداد طبیعی نبض‌های هر فرد حدود ۷۰ نبض در دقیقه است، توضیح داد: ممکن است بیمار، نبض بسیار کندی داشته باشد.
در این حالت می‌توان به این مسئله پی برد که غلظت خون او بالاست؛ چرا که خون در رگ‌های او به ‌کندی حرکت می‌کند و باعث می‌شود فشار زیادی به قلب وارد شود که همین امر نبض را کند کرده
است.
وی ادامه داد: برعکس این مسئله نیز مصداق دارد. برای مثال ممکن است در فردی که داروی تجویز شده توسط پزشک خود را نیمه‌کاره رها کرده
خون جاری‌ شده در رگ‌ها رقیق شود و ضربان قلب افزایش پیدا کند. درنتیجه این تغییرات نبض او تندتر می‌زند.
رییس هیئت مدیره جامعه احیاگران طب ایرانی یادآور شد: بسیاری از پرخوابی‌ها یا بی‌خوابی‌هایی که افراد گرفتار آن می‌شوند با دانستن علم نبض‌شناسی می‌تواند به‌ سادگی کنترل شود. اگر غذاهای سالم‌تری مصرف شود و تعادل و تنوع غذایی با رعایت اصل سلامت‌محوری، همراه باشد، انسان‌ها می‌توانند زندگی باکیفیت‌تری را تجربه کنند.