پایگاه خبری ربیع/
برای مجلس شورای اسلامی سه وظیفه اصلی برشمرده شده است که هر یک بجای خود از اهمیت ویژه برخوردار است. یک وظیفه مجلس قانونگذاری است که در این راستا شناخت شرایط کشور و تنگناهای قانونی و احیانا قوانین مزاحم که سالها از عمرشان می گذرد و در حال حاضر نقش ترمز دارد که باید اصلاح و یا بکلی حذف گردد، و تسریع در تعیین تکلیف موارد مبتلا به روز که هموار کننده مسیر پیشرفت خواهد بود.
از طرفی مجلس ناظر بر اجرای قانون است که باید قوانین زمین مانده و اجرا نشده را پیگیری کند تا به اجرا در آید و آنچه اجرا می شود نیز نظارت برشیوه اجرای درست قوانین از وظایف ارزشی و مهم خواهد بود، وظیفه سوم «ریلگذاری» در راستای تحقق سیاستهای کلان کشور است که بر عهده مجلس گذارده شده است. و بلاخره آنگونه که مورد نظر امام راحل بوده و همواره مورد تأکید رهبر انقلاب است، مجلس در «رأس امور» کشور قرار دارد. یقیناً هر اندازه که مجلس به مجلس تراز انقلاب اسلامی نزدیکتر باشد و هر آنقدر که نمایندگان مردم در مجلس، خود را به معیارها و شاخصهای نمایندهی انقلابی نزدیکتر نمایند، تجلّی و ظهور در «رأس امور» بودن مجلس در وضعیت کشور، بارزتر و موثرتر نمود خواهد داشت و تحولات کشور، بیش از پیش بهسمت پیشرفت و عدالت سوق داده خواهد شد .حالا باید دید مجلس چگونه در راس امور قرار می گیرد؟ «آنکه میتواند مجلس را در این جایگاه شایسته بنشاند، شما نمایندگان محترمید». این جمله ای است که رهبر انقلاب در پیام خود بهمناسبت آغاز مجلس یازدهم، به نمایندگان متذکر شدند.اما از نگاه ایشان نمایندگان باید چه مواردی را توجه داشته باشند و به آن پایبند باشند تا راس امور محقق شود؟ فرمودند:«آنگاه که نمایندگان مجلس با شناخت درست از شرایط و اولویّتهای کشور، و با کارشناسی، و با حضور فعّال و منظّم، و با پاکدستی و امانتداری، وظیفهی قانونگذاری و دیگر وظایف خود را انجام دهند، مجلس، نقطهی امید مردم و نقطهی اتّکاء مجریان، و به معنی حقیقی، در رأس امور کشور خواهد بود و چنین مجلسی در رساندن کشور به هدفهای والا، سهم بسزا خواهد داشت. آفت عمده، سرگرم شدن نماینده به حواشی زیانبار، یا وارد کردن انگیزههای ناسالم شخصی و جناحی، یا سهلانگاری در کار، یا دستهبندیهای احیاناً ناسالم قومی و منطقهای و قبیلهای و امثال آن است».در این سخن پنج شاخص اصلی باید مورد عنایت ویژه قرار گیرد و از آلوده شدن به آفت ها نیز به شدت پرهیز گردد.
بی شک اگر نمایندگان مجلس اهداف و سیاستهای کلان و شرایط و اولویتهای کلان کشور را بهدرستی نشناسند، در ریلگذاری مسیر کشور از طریق قانونگذاری موفق عمل نخواهند کرد. بنابراین نمایندگان مجلس باید از سیاستهای کلان کشور مطلع و بر آنها مسلط باشند و همواره در تصویب هر طرح و لایحهای ترادف و تباین آن را با سیاستهای کلان مورد نظر داشته باشند.همچنین تقویت سواد رسانهای بهمنظور جلوگیری از قرار گرفتن در دامهای رسانهای و حواشی که اولویتهای کشور را وارونه نشان میدهند یک امر مهم برای نمایندگان است. چرا که یکی از آفات مهم در عدم توجه نمایندگان مجلس به اولویتهای کشور، وارد شدن آنها به حواشی و قرارگرفتن آنها در دامهای رسانهای است. رسانههای معاند و برخی از رسانههای داخلی به عمد و برخی دیگر سهواً سعی در تغییر اولویتهای کشور دارند. این رسانهها مسائل بیاهمیت و کماهمیت را بزرگ جلوه میدهند و مسائل مهم را بیاهمیت و کوچک و اینگونه روزها و شاید هفتهها کشور و افکار عمومی و متاسفانه در مواردی مسئولین کشور را به خود مشغول مینمایند. نمایندگان مجلس همچون دیگر مسئولین کشور باید سواد رسانهای خود را تقویت نمایند تا در دامهای رسانهای و حواشی آن گرفتار نشوند و همواره مسائل مهم و اولویتدار کشور را مورد اهتمام قرار دهند.همچنین نمایندگان مجلس هرچند به وسیلهی مردم از یک حوزهی انتخابیه و از یک منطقه انتخاب میشوند، اما پس از ورود به مجلس، دیگر نمایندهی کل کشور خواهند بود و منافع کلان کشور را باید همواره ارجح بر منافع منطقهای، قومی و قبیلهای ببینند. نکته دیگراهمیّت ویژه به جلسات و مصوبات کمیسیونهای تخصصی است، چنانچه رهبری فرزانه انقلاب در دیدار با نمایندگان مجلس در سال ۸۴ میفرمایند: «کار کمیسیونهای تخصصی هم خیلی مهم است. حضور در کمیسیونها، سر وقت در کمیسیونها حاضر شدن، کار کردن، واقعاً مطالعه کردن، پیش مطالعه کردن، لوایح را دیدن، طرحها را سنجیدن، با افرادی که لازم است مشورت شود، مشورت کردن، حتّی مباحثه کردن در داخل مجلس قبل از اینکه انسان به مرحلهی تصمیمگیری برسد – چه در کمیسیون و چه در صحن مجلس – لازم است».که در این راستا توجه به مطالعات و بررسیهای مرکز پژوهشهای مجلس بسیار تاثیر گذار خواهد بود.البته استفاده از نظرات کارشناسان و محققان بیرون از مجلس نیز خیلی کارگشا خواهد بود. در کنار استفاده از ظرفیت مرکز پژوهشهای مجلس، نمایندگان میتوانند از ظرفیت عظیم کارشناسان و محققان و مجریان مجرب بهره ببرند.
یکی از توصیههای مورد تأکید رهبر انقلاب به نمایندگان مجلس، حضور فعال و منظم در جلسات مجلس است. ایشان تأکید دارند که «حضور باید منضبط، سر وقت و با رعایت دقیقه و ثانیه باشد؛ هم در داخل صحن مجلس و هم در کمیسیونها». نمایندگان مجلس یازدهم تاکنون نسبت به این موضوع اهتمام لازم را نشان دادهاند و فعالیت درخوری برای پیگیری مسائل کشور و حل مشکلات آن انجام داده اند. هرچند این نظم و فعالیت با ایدهآل فاصله دارد و نیازمند ارتقاء و بهتر شدن است. یکی از مواردی که میتواند اثر به سزایی در ارتقاء نظم و فعالیت مؤثر نمایندگان داشته باشد، شفافسازی عملکرد نمایندگان است. شفافسازی آنگونه که یکی از چهار رویکرد مجلس یازدهم برای ایجاد تحول است، در زمینهی ارتقاء عملکرد نمایندگان نیز میتواند بسیار مؤثر واقع شود و نظارت، پیگیری و مطالبهگری آحاد مردم نسبت به رفتار و آراء نمایندگان بیش از گذشته صورت گیرد.گرفتار شدن در مفاسد، رانتخواری، زدوبندهای آلوده و استفاده از فرصت نمایندگی برای دست یافتن به منافع غیرقانونی همواره نمایندگان مجلس را همچون دیگر صاحبان مسئولیت در کشور تهدید میکند. فساد همچون یک ویروس کشنده که قادر است بدن انسان را ضعیف و یا نابود سازد است، میتواند یک سازمان و نهادی همچون مجلس را به انحطاط و انحراف بکشاند و یا حتی منجر به این شود که نمایندگان برخلاف وظیفهی قانونی و اخلاقی خود عمل نمایند. آنگونه که عنوان شد شفافیت عملکرد نمایندگان میتواند اقدامی پیشگیرانه باشد. حالا وقت آن است که مجلسی ها به عقب برگردند و عمر ۶ماهه کاری خود را تجزیه و تحلیل کنند و کاستی ها را جبران و نقاط قوت را تقویت نمایند تا راس امور بدرستی محقق گردد.