به گزارش پایگاه خبری ربیع، یان مکاِوِن در یادداشت کوتاهی که در روزنامه گاردین به چاپ رسیده نوشته است رمان «نورثنگر اَبی» جین آستین به شدت روی رمان «تاوان» او تأثیر گذاشته است.
این نویسنده بریتانیایی با نقل تکهای از رمان «نورثنگر اَبی» نوشته نخستین بار سال ۱۹۶۵ در سن ۱۷ سالگی آن را خوانده و لذت بسیاری از این رمان برده است. «تاوان» رمانی است که سال ۲۰۰۱ منتشر شد و نامزد جایزه بوکر شد. مجله تایم سال ۲۰۱۰ این رمان را در فهرست ۱۰۰ اثر برتر منتشرشده انگلیسی از سال ۱۹۲۳ به این سو معرفی کرد.
این رمان در سالهای بعد از جنگ جهانی دوم سپری میشود و به خاطرات سالهای جنگ میپردازد.
مکاِوِن با ستایش از «تخیل سرکش» جین آستین در خلق شخصیتهایش به این نکته پرداخته که شبکههای ارتباطی میتوانند همه آنچه را که پنهانی است در ملاء عام بگذارند. رمان «نورثنگر اَبی» قصه دختری سادهدل به نام کاترین است که از کلبه روستاییاش به دنیای پرتبوتاب شهری شلوغ سفر میکند و با آدمهای تازهای آشنا میشود و تجربههایی را از سر میگذراند.
با این حال، کاترین در عالم خیال همه چیز را با رمانهایی مقایسه میکند که خوانده و خود را در نقش قهرمان این رمانها میبیند. اما سرانجام درک میکند که دنیای اطراف واقعیتر از دنیای رمان است.
به نوشته یان مکاِون قدرت جین آستین در این نکته بوده که توانسته در اوایل قرن نوزدهم که هنوز شبکههای ارتباطی جادهای در بریتانیا گسترش پیدا نکرده بودند داستانی بنویسد که طرحش به نوعی بر شفافیتِ روابط با کمک شبکههای ارتباطی بنا نهاده شده است.
جین آستین که هفتمین فرزند یک کشیش بود سال ۱۷۷۵ در منطقهای در جنوب شرقی انگلستان به دنیا آمد. بعد از مرگ پدرش چندین بار همراه خانوادهاش نقل مکان کردند و دست به سفر زدند.او سال ۱۸۱۷ به سبب بیماری به وینچستر کوچ کرد تا نزدیک پزشکش باشد و ۱۸ جولای ۱۸۱۷ در همین شهر درگذشت. در بریتانیا برنامههایی برای دویستمین سالمرگ او تدارک دیده شده است.
چهار رمان «عقل و احساس»، «غرور و تعصب»، «منسفیلد پارک» و «اِما» به ترتیب در سالهای ۱۸۱۱، ۱۸۱۳، ۱۸۱۴ و ۱۸۱۶، یعنی در زمان حیات جین آستین منتشر شدند.رمانهای «نورثنگر ابی» و «ترغیب» نیز یک سالپس از مرگ نویسنده به چاپ رسیدند. همهی این رمانها با ترجمه رضا رضایی به فارسی منتشر شدهاند.
ایبنا/۲۱۰