باتوجه به بالا رفتن دمای هوا و کاهش بارندگی در سال های اخیر و پیش بینی این روند برای سال های آتی، از جمله موارد ضروری در اصلاح الگوی کشت باتوجه به اهمیت آب در شرایط اقلیمی خشک و نیمه خشک، بهره برداری متناسب از اراضی براساس ظرفیت تولید هر منطقه و توجه ویژه به تولید محصولات اساسی برای امنیت غذایی در بخش کشاورزی با توجه به وضعیت آب مورد استفاده گیاه است.
استان اصفهان با قرار گرفتن در مرکز کشور از آب و هوای متنوعی برخوردار است اما در مجموع دارای اقلیمی بیابانی و نیمه بیابانی است. این استان در سال های اخیر با کاهش بارندگی، افزایش دما و خشکی مواجه بوده و نیازمند اصلاح الگوی کشت جهت کاهش مصرف آب و توسعه در بخش کشاورزی است.
زیتون نیز گیاهی نیمه گرمسیری است که اقلیم های با زمستان ملایم را می پسندد و خاک های دارای کلسیم اگرچه خشک و ضعیف هستند برای رشد و سلامت این گیاه بسیار مناسب بوده و با آبیاری تحت فشار قابلیت باروری کافی را دارد، ازین رو برای کاشت و سرمایه گذاری در استان اصفهان نیز کاملا مفید و مقرون به صرفه است.
برگهای این گیاه سبز تیره، متقابل و اندازه ی آنها در گونه ها ی مختلف متفاوت است و روی آنها پوشیده از یک لایه بافت مومی و در سطح تحتانی کرکهای ستاره ای نقره ای وجود دارد که این دو خود موجب کاهش تبخیر رطوبت و افزایش توان مقاومت در مقابل خشکی و گرما در این گیاه می شوند.
میوه زیتون گوشتی و هسته دار است و بطور میانگین می توان از هر یک کیلو میوه زیتون که دارای کیفیت لازم باشد ۱۵ درصد یعنی ۱۵۰ گرم روغن تولید کرد.
درخت زیتون علاوه بر همیشه سبز بودن و قابلیت تصفیه هوا با توجه به افزایش آلودگی در سال های اخیر و استفاده از آن در فضای سبز، باتوجه به تولید میوه ی زیتون هم در صنعت غذایی و هم صنعت دارویی کاربرد فراوان دارد. همچنین از برگ این گیاه در صنعت دارو و طب سنتی استفاده های فراوانی می شود.
در استان اصفهان با وجود مزیت نسبی فراوان خود در کاشت درخت زیتون و تولید میوه آن سرمایه گذاری لازم برای این رویش و پرورش این گیاه انجام نشده است .
استان اصفهان قابلیت تولید نهال زیتون را ندارد ونوع کاشت این گیاه با نهال پاکتی و بصورت قلمه زنی انجام می گیرد، با توجه به رفع تحریم ها در دوران پسابرجام و افزایش تبادلات بین کشور های اروپایی و ایران هم اکنون بستر مناسب برای واردات بیشتر نهال این گیاه از کشور هایی همچون اسپانیا، ایتالیا، فرانسه و دیگر کشورهایی که حرف اول در تولید زیتون در جهان را می زنند، فراهم شده که اگر از این فرصت استفاده شود استان اصفهان می تواند به یکی یا مراکز مهم تولید زیتون کشور تبدیل شود.
از:هدا استکی
زیتون الگوی کشت مناسب برای اصفهان
باتوجه به بالا رفتن دمای هوا و کاهش بارندگی در سال های اخیر و پیش بینی این روند برای سال های آتی، از جمله موارد ضروری در اصلاح الگوی کشت باتوجه به اهمیت آب در شرایط اقلیمی خشک و نیمه خشک، بهره برداری متناسب از اراضی براساس ظرفیت تولید هر منطقه و توجه ویژه به […]