نکته مثبت آمارهای اقتصادی رشد سهم تولید ایران در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا از ۵۸ به ۶۳ درصد است که در سایه افزایش ظرفیت واحدهای بزرگ فولادسازی از جمله فولاد مبارکه رخ داده است.

به گزارش ربیع به نقل از فارس ، بر طبق آخرین آمار اعلامی از سوی انجمن جهانی فولاد در ۸ ماهه اول سال ۲۰۱۶، هزار و ۶۵ میلیون تن فولاد در دنیا تولید شده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته، این مقدار با ۰.۹ درصد کاهش مواجه شده است. با این حال این روند در طی ماه‌های اخیر به دلیل سیاست‌های انبساطی دولت چین و تزریق هزار و ۲۸۰ میلیارد دلار وام به اقتصاد این کشور، قیمت فولاد افزایش یافته و تولید با افزایش یافته است.

در حال حاضر بنا بر برخی دلایل، صنعت فولاد جهانی از رکود سال گذشته فاصله گرفته اما میزان تولیدات هنوز روند صعودی به خود نگرفته است. در این بین تلاش فولادسازان داخلی نتایج مثبتی به همراه داشته که نتیجه آن افزایش سهم ایران در تولید منطقه و بهبود رتبه جهانی است.

*رشد زیرساخت‌ها در چین و تأثیر بر بازار فولاد

افزایش ۱.۹ درصدی تولید فولاد در ماه اوت موجب رشد قیمت‌ها شده و یکی از دلایل عمده این افزایش تولید، تزریق نقدینگی به بخش مسکن و رشد ۹.۲ درصدی قیمت مسکن چین است. در بخش خودروی این کشور نیز در سال جاری ۱۰ درصد رشد ثبت شده که در سال گذشته این عدد ۲.۶ درصد بود.

صندوق بین المللی پول نیز رشد اقتصادی این کشور را در سال ۲۰۱۶ برابر با ۶.۶ درصد اعلام کرده که این عدد برای ماه فوریه ۵.۴ درصد اعلام شده بود.

مهم‌ترین محور رشد اقتصادی این دوره چین افزایش ۶.۳ درصدی صادرات چین بود که پیش بینی می‌شود رقم صادرات فولاد این کشور به ۱۲۰ میلیون تن برسد.

*رونمایی از جدیدترین سیاست چین در تولید فولاد

آخرین برنامه اعلامی انجمن فولاد چین در سه مرحله اعلام شده که مقرر است تا پایان سال ۲۰۱۸ واحدهای بزرگ فولادسازی این کشور از قبیل Bao, Wisco و Ansteel ادغام شده و ظرفیت مازاد آن‌ها حذف شود.

در سال‌های ۲۰۱۸ الی ۲۰۲۰ استراتژی مناسب و اجرایی در جهت اصلاح ساختار فولادسازان تدوین شده و تا سال ۲۰۲۵، با اجرای این استراتژی، کلیه فولادسازان بزرگ این کشور در هم ادغام شوند.

متعاقب اجرای این سیاست‌ها کارشناسان معتقدند قیمت‌ها ثبات بیشتری خواهد یافت و رقابت‌های موجود کاهش یابد.

*ارتقای رتبه ایران در تولید فولاد منطقه

بر اساس آمار اعلام شده، رتبه ایران در تولید فولاد جهان هم اکنون ۱۴ است و در ۸ ماهه ابتدایی سال ۲۰۱۶ بالغ بر ۱۱.۴۵ میلیون تن فولاد در کشور تولید شده که رشد ۵.۱ درصدی را نشان می‌دهد و این در حالی است که نرخ رشد تولید فولاد جهانی منفی ۰.۹ بوده است.

۲۱.۶ درصد از کل صادرات کشور به زنجیره معدنی-فلزی اختصاص داشته که ۳۸ درصد از آن به فولاد و ۷.۴ درصد به سنگ آهن اختصاص دارد.

تولید ۱۱.۴۵ میلیون تنی فولاد در حالی در ۸ ماهه ابتدایی سال میلادی جاری ثبت شده که ظرفیت اسمی تولید فولاد کشور ۳۴.۱ میلیون تن اعلام شده و ۸۵ درصد از کل تولید فولاد کشور از روش احیای مستقیم و مابقی به روش کوره بلند صورت گرفته است.

نکته مثبت آمارهای مذکور رشد سهم تولید ایران در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا از ۵۸ به ۶۳ درصد است که در سایه افزایش ظرفیت واحدهای بزرگ فولادسازی از جمله فولاد مبارکه و به ظرفیت رسیدن برخی طرح‌های نیمه کاره آهن اسفنجی و شمش رخ داده است.

*نسخه چینی بهبود تولیدات فولاد

ظرفیت فولاد و زنجیره معدن در رشد اقتصادی ایران با توجه به سهم بالای این محصول در صنعت و اقتصاد کشور، ظرفیتی قابل توجه است و ایجاد رشد در این صنعت می‌تواند به عنوان یکی از محورهای برنامه خروج غیرتورمی از رکود اعلام شود.

برای این اقدام نیز می‌توان با استفاده از بسته‌های افزایش تقاضا و تسهیل تولید اهدافی را تعریف کرد که به نظر می‌رسد بسته سیاستی چین در صنعت فولاد بهترین برنامه در حال حاضر باشد.

چین در طی یکسال اخیر تمرکز خود را بر تحریک تقاضای نهایی فولاد در حوزه مسکن، خودرو و تسهیل معطوف کرد و نتیجه آن رشد همه جانبه تقاضای فولاد و صعود قیمت‌ها بود که واحدهای بزرگی را ورشکستگی نجات داد.

از این رو، در حال حاضر می‌توان با تدوین برنامه سیاستی با ۳ محور، افزایش تسهیلات مسکن، اعطای جوایز صادراتی بر محصولات با ارزش افزوده بالاتر نظیر ورق و محصولات نوردی و آزادسازی نرخ ارز در این بخش رشد ایجاد کرد.