به گزاش ربیع به نقل از ایمنا ، تکدیگری یکی از مشکلات اجتماعی است که خاص کشورهای در حال توسعه نبوده و در بعضی از کشورهای توسعه یافته نیز رواج دارد. فقر، اختلافات خانوادگی، اعتیاد و اغفال کودکان از جمله دلایل بروز این پدیده است.
بسیار پیش آمده که در خیابان ، معابر و اماکن عمومی و حتی محلات با افرادی اعم از مرد و زن ، پیر و جوان ، کودک و یا افرادی با مشکلات جسمی مواجه شوید که از شما درخواست کمک پولی بکنند .این درخواست ممکن است واقعی و از سر نیاز و یا در بیشتر مواقع روشی برای کسب درآمد با برانگیختن احساسات مذهبی واخلاقی باشد. این روش کسب درآمد مرزهای اجتماعی را شکسته تا جایی که جوانان در رده سنی ۲۰ تا ۳۰ سال نیز بدون هیچ خجالتی به اشکال مختلف اقدام به این کار میکنند.
از آسیب های جدی که این پدیده ناخوشایند به شهرها و جامعه ما وارد ساخته این است که افراد به تکدی گری به چشم یک شغل پرآمد نگاه می کنند. یکی از دلایل افزایش این پدیده در جامعه گذشته از فقر و بیکاری ، همین موضوع است .
از دید جامعه شناسی تکدی گری به دوگونه پنهان و آشکار تقسیم بندی می شود؛ که دراین میان دعانویسی، کفبینی، و رمالی نمونههایی از تکدی پنهان است.
اما مسئله اصلی که به یکی از آسیب های اجتماعی تبدیل شده و بیشترین مشکلات را به وجود آورده در تکدی آشکار است. افرادی که در این گروه قرار میگیرند سعی میکنند به شیوههای گوناگون ترحم افراد را برانگیخته و از آنها درخواست کمک کنند، در این روش ما با گدایان حرفهای مواجه هستیم که بهصورت یک شغل و حرفه به این موضوع نگاه میکنند.
ازدیدگاه اسلام ، تکدیگری (گدایی کردن) و درخواست کمک مالی از مردم اگر از روی نیاز و حاجت ضروری باشد اشکال ندارد، اما درعین حال اصرار بر درخواست و تقاضای کمک، اگر همراه با سماجت و پافشاری باشد مورد تأیید نیست.
از نظرآسیب شناسان اجتماعی تکدی گری چهار ویژگی اصلی دارد: (۱) معاف بودن از مسئولیت اجتماعی (۲) عدم سرزنش توسط دیگران به دلیل نیازمندی (۳) انتظار برآوردن نیازهایشان توسط دیگران (۴) عدم مشارکت در تولید اجتماعی و بهرهگیری از دسترنج دیگران.
با وجود اقدامات خوب و موثر و احداث مرکز فضلیت که مسئولیت نگهداری و ساماندهی متکدیان را در شهر بر عهده دارد، اکنون شاهد افزایش پدیده تکدیگری در شهر اصفهان هستیم ، به اعتقاد بسیاری از کارشناسان «تکدی گری» را میتوان بستر آسیبهای اجتماعی دانست.
یکی از مشکلات اصلی برخورد با پدیده تکدی گری دراصفهان متکدیان خارجی هستند . با وجود جمع آوری این افراد متاسفانه پس از چندی به سطح شهر باز می گردند . این متکدیان در مناطق حاشیه شرقی شهر اصفهان در خانههای مخروبه و غیراستاندارد و حتی آغل حیوانات سکونت داده شدهاند و به صورت سازماندهی شده به تکدی گری اقدام میکنند.
متکدیان خارجی نهتنها باعث تشدید بحرانها و آسیبهای اجتماعی می شوند بلکه متأسفانه گاهی با شیوع برخی بیماریها در کشور نیز همراه است. این افراد درحاشیه شهر اصفهان منزل کرایه نموده و بهصورت قومی، ایلی و فامیلی در یک خانه ۷۰ متری ساکن میشوند و باندهای تکدیگری، توزیع مواد مخدر و حتی خلافهای گستردهتر را تشکیل میدهند.
هفته گذشته مدیر پیشگیری و رفع تخلفات شهری شهرداری اصفهان ازافزایش ۱۵ درصدی جمع آوری متکدیان در کلانشهر اصفهان خبر داد و گفت : ۴۰ درصد از متکدیان ایرانی نیستند که در این میان، ۴۳۰ متکدی بومی و ۱۰۹۱ متکدی غیر بومی بوده و از این متکدیان ۹۰۹ نفر مرد و ۶۱۲ نفر زن بوده اند که در اصفهان جمع آوری شدند.
وی با بیان اینکه بیشتر متکدیان غیر ایرانی اتباع پاکستان، افغانستان ، سوریه و بنگلادش هستند گفت : متکدیان بیگانه به خصوص پاکستانی در گروه های ۵۰ تا ۱۰۰ نفری در وضع بسیار نامطلوب زندگی می کنند و ناقل بیماری های واگیردار هستند. این افراد با سوء استفاده از احساسات دینی و عواطف مذهبی شهروندان روزانه ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار تومان درآمد دارند.
یکی از مشکلات در حوزه برخورد با پدیده تکدیگری، نداشتن اهتمام جدی همه دستگاهها برای مقابله با این پدیده است. پیش از این ، سعید صادقی مدیرکل بهزیستی استان دراین باره گفته است : شورای ساماندهی متکدیان استان اصفهان ۱۲ دستگاه مسئول هستند که در این میان تنها ۴ دستگاه تا حدودی به تعهدات خود جامه عمل می پوشانند.
به منظور ریشه کن کردن پدیده گدایی، نیاز است این اقدامات صورت پذیرد .
ادغام و همکاری هماهنگ همه سازمان ها و خیریه ها در یک تشکیلات منسجم جهت جمع آوری امکانات برای مقابله با پدیده تکدی.
قانونی کردن مقابله و مبارزه با تکدی و معرفی قضایی و حقوقی رفتار تکدی گری به عنوان عملی که نقض قانون میشود.
برخورد قاطع با متکدیان حرفه ای و شیادانی که به یک نوع زندگی انگلی خو گرفتهاند.
جلوگیری از مهاجرتهای بیرویه، ایجاد کارگاههای آموزش فنی – حرفهای، توجه خانواده ها و کنترل اطفال و نیز آگاه کردن «کمک دهندگان » یکی از ابزارهای مهم مبارزه با تکدی است.
یکی دیگر از اقدامات، ضرورت فعال شدن سازمان زیباسازی شهرداری و کمیته فرهنگ شهروندی برای فرهنگسازی مؤثر در این زمینه است.
واضح است که دیگر تنها جمعآوری این گروه برای حل این معضل پاسخگو نیست و باید به صورت جامع برای حل این مشکل اندیشید. چراکه جمعآوری نهتنها سبب کاهش این پدیده نشده بلکه در برخی از اوقات منجر به افزایش و نیز جری شد آنان نیز شده است.
حکایت تکدی گری در اصفهان با درآمدهای چند میلیونی
بیش از ۴۰ درصد از متکدیان اصفهان غیر بومی و از کشورهای همسایه هستند که با برانگیختن احساسات مذهبی مردم، درآمد ماهیانه چند میلیونی کسب کرده و این پدیده را به یکی آسیب های جدی شهر اصفهان تبدیل کرده اند. به گزاش ربیع به نقل از ایمنا ، تکدیگری یکی از مشکلات اجتماعی است که […]
بیش از ۴۰ درصد از متکدیان اصفهان غیر بومی و از کشورهای همسایه هستند که با برانگیختن احساسات مذهبی مردم، درآمد ماهیانه چند میلیونی کسب کرده و این پدیده را به یکی آسیب های جدی شهر اصفهان تبدیل کرده اند.