به گزارش پایگاه خبری ربیع، برجام ۳ سال پیش زاده شد، اما هنوز سرپا نشده بود که به کما رفت، به نظر نمیرسد به برجام امیدی باشد که دوباره جان بگیرد. با خروج آمریکا از برجام، برجام دچار کمایی عمیق شد که حتی اروپا هم قادر نیست زخم عمیق آن را التیام بخشد. رویکرد کنونی اتحادیه اروپا که سعی دارد تاثیرات تحریمهای ایالات متحده را بر شرکتهای اروپایی و فعالان مالی خنثی کند، میتواند شاهرگ حیاتی ایران باشد. چشماندازی که مقامات اتحادیه اروپا به تصویر میکشند، میتواند به معنای اختلال شدید در رژیم تحریمی آمریکا باشد، اما واقعیت موجود بسیار غمانگیز است. واقعیت ناتوانی اروپا است. اروپا نمیتواند در برابر آمریکای ترامپ مستقل باشد و روی پای خود بایستد.
جدیدترین عامل نشاندهنده ضعف رویکرد اتحادیه اروپا در قبال ایران این واقعیت است که هیچ یک از کشورهای اروپایی مایل به میزبانی ابزار با هدف خاص (ابزار ویژه مالی) نیستند چون آنها از نفوذ و خشم واشنگتن در فضای واقعی سیاسی وحشت دارند و بازارها در صحنه جهانی و حتی در قیاسی دوجانبه از بازار ایران بزرگتر است و بروکسل حاضر به اعتراف به این مساله نیست. جمهوری اسلامی ایران نیز نمیتواند فضای سیاسی و اقتصادی خود را معطل ترس و ناکامی اروپا کند. شاید از روزهای نخستین تزلزل برجام کاملا مشخص بود که اروپا فقط حامی کلامی برجام است نه عملاً.
برجام در آستانه شکست است اما شکستی سرشار از تجربه، چرا که جمهوری اسلامی ایران مؤکداٌ و چندباره ثابت کرد که آمریکا قابل اعتماد نیست، ثابت کرد، مقام معظم رهبری پیشبینی درستی از رفتار کشورهای عضو داشته است چرا که درباره اروپا نیز رهبری فرمودند؛ اروپا نیز قابل اعتماد نیست مگر این که تضمین عملی بدهد، که دیدیم اروپا نیز جرئت ندارد. بنابراین برجام پاسخی بود به کسانی که چشم به خارج از ایران داشتند اما پیشرفت و توسعه همهجانبه در درون کشور و توسط ملت دستیافتنی است.