به گزارش ربیع به نقل از کیمیای وطن، به گفته کارشناسان ایران این ظرفیت را دارد که سالانه پذیرای ۳۰ میلیون گردشگر شیعه باشد. بر اساس آمارهای جهانی بیش از یک و نیم میلیارد مسلمان در سراسر جهان زندگی میکنند که نزدیک به ۳۰۰ میلیون نفر آنها شیعه هستند، به عبارتی دیگر یک پنجم جمعیت مسلمانان جهان را شیعیان تشکیل میدهند.
اگر در نظر بگیریم که ایران بتواند در دو ماه محرم و صفر به واسطه تنها میراث ناملموسش پذیرای ۱۰ درصد از شیعیان جهان باشد میتواند در حدود ۳۰ میلیون نفر گردشگر را در خود داشته باشد و اگر تنها یک درصد از این بازار گسترده را جذب کند باید سالانه پذیرای ۳ میلیون نفر گردشگر مذهبی باشد. به نقل از وزیر حمل و نقل عراق در سال ۹۴، تعداد زائران حرم امام حسین (ع) بالغ بر ۲۷ میلیون نفر بوده است.
اگر تعداد زائران ایرانی در همان سال را که در حدود دو میلیون نفر بودهاند از تعداد کل زائران حسینی کم کنیم تعداد کل آنها در حدود ۲۵ میلیون خواهد بود. حال فرض کنید که اگر ایران به واسطه میراث ناملموس و ملموسش در این ماهها بتواند حتی نیمی از این ۲۵ میلیون نفر را به خود جذب کند، میتواند در دو ماه ۱۲ میلیون و نیم مسلمان و حتی بخشی از غیر مسلمانان را به خود جذب کند. این یعنی افزایش سهم گردشگری در درآمد سرانه ایران.
ایران چهارمین مقصد گردشگری مسلمانان جهان
اما آیا در واقعیت سهم ایران از این تجارت معنوی همین قدر خوشبینانه است؟ جواب منصفانه «خیر» است. آمارهای پراکنده و غیر رسمی نشان میدهد ایران در این زمینه توانسته حدود یک میلیون گردشگر مذهبی جهان و کمتر از یک درصد شیعیان دنیا را جذب کند و این در حالی است که ایران چهارمین مقصد گردشگری مسلمانان جهان محسوب میشود و هر چند در سالهای اخیر رشد گردشگری مذهبی در کشور ما چشمگیر بوده اما باید در این زمینه رقم قابل توجه تری به دست آورد.
«سهم گردشگری حلال در دنیا ۱۵۰ میلیارد دلار است که تنها سه درصد آن به کشور ما تعلق دارد» این آمار را رحمانی موحد، معاون گردشگری سازمان میراث داده و گفته است که ایران باید در پی برند گردشگری حلال باشد. گرچه میان گردشگری حلال و گردشگری مذهبی تفاوتهای وجود دارد اما گردشگری مذهبی پایه و بخش مهمی از گردشگری حلال را تشکیل میدهد.
به گفته مسعود سلطانی فر، رئیس پیشین سازمان میراث فرهنگی ۵۰ درصد گردشگران ورودی به ایران در سال گذشته مذهبی و زیارتی بودهاند که به ترتیب در مشهد و قم و شمال کشور هزینه کردهاند و این نشان دهنده این است که کشور در زمینه گردشگری ظرفیت بالایی دارد. به گفته سلطانی فر ایران تنها توانسته در طی این سالها میزبان یک درصد گردشگران شیعه باشد که با توجه به ظرفیتها در ۱۰ سال آینده سه درصد گردشگران مذهبی و زیارتی را افزایش دهد.
متاسفانه جای خالی گردشگران مذهبی در ایران به شدت احساس میشود اما نتاسفانه نه زیرساختهای لازم برای پذیرایی از این گردشگران وجود دارد و نه تبلیغات وسیعی در این زمینه انجام شده است.
آیدین بهاری
انتهای پیام/