به گزارش پایگاه خبری ربیع، آمریکا پس از خروج از برجام باز هم به حربه تحریمها بازگشته است و در رأس تحریمها، تحریمهای نفتی قرار دارد.
آمریکا از مشتریان نفت ایران درخواست کرد این کشورها خرید نفت از ایران را تا چهارم نوامبر (۱۳ آبان ۱۳۹۷) به صفر برسانند؛ در غیر این صورت مشمول تحریم ثانویه آمریکا خواهند شد و از برخی اعضای اوپک خواست تا تولید خود را افزایش دهند.
آمریکا بر این هدف پافشاری میکند و سعی دارد با کمک عربستان و همراهانش آن را عملی کند. بلومبرگ نوشت: عربستان تحت فشار دونالد ترامپ برای افزایش تولید نفت شتاب کرد؛ اما ریاض حالا فهمیده است شاید بازارهای جهانی نیازی به نفت اضافی سعودیها نداشته باشند. افزایش تولید عربستان و دیگر اعضای اوپک به دلیل همزماننشدن با تأثیرات تحریمها باعث ایجاد فشار بر قیمت نفت هم شده است.
اولین اثر سوء تحریم نفتی ایران گریبان ترامپ را گرفت. اندی لیپو، رئیس شرکت نفت لیپو، گفت: «افزایش قیمت نفت باعث افزایش قیمت بنزین در آمریکا میشود. دونالد ترامپ نمیتواند قبل از انتخابات میاندورهای آمریکا از پس این مسئله برآید.»
وی افزود: «رئیسجمهور ترامپ نگران است قیمت بیشتر بنزین بر هزینههای مصرفکننده تأثیر بگذارد
و منجر به کندشدن اقتصاد آمریکا شود. قیمت زیاد انرژی برای دولت آمریکا در آستانه انتخابات میاندورهای کنگره نگرانکننده است.»
میانگین قیمت بنزین در آمریکا ۶۰درصد افزایش یافته و از ۱.۸۷ دلار در هر گالن در فوریه ۲۰۱۶ به تقریبا ۳ دلار در ماه سپتامبر ۲۰۱۸ رسیده است؛ چون ایران به دلیل تحریمهای آمریکا صادرات نفت خام خود را در ۴ نوامبر همزمان با اجراییشدن تحریمها از دست خواهد داد.
لیپو گفت: «ازدسترفتن فروش نفت ایران به همراه کاهش تولید ونزوئلا و تردید در توانایی اوپک و تولیدکنندگان غیراوپک برای جبران این کمبود باعث افزایش قیمت نفت برنت به ۸۲ دلار در هر بشکه شده است.»
از سوی دیگر نیز حسن روحانی در برن سوئیس گفت اگر واشنگتن سناریوی به صفر رساندن صادرات نفت ایران را در ماههای آینده اجرا کند، کشورش ممکن است مانع صدور نفت کشورهای دیگر از تنگه هرمز شود.
تهدید ایران به بستن تنگه هرمز موضوع جدیدی نیست. در جریان جنگ نفتکشها (۱۹۸۰) ایران تهدید کرده بود تنگه هرمز را مسدود میکند. هرچند در این دوره نیروی دریایی کشورهای غربی توانستند جلوی این کار را بگیرند؛ اما مقدار زیادی از تانکرها و کشتیهای حملونقل کالا از این وضعیت متأثر شدند.
برآوردهای نظامی نشان میدهد بستن تنگه هرمز امکانپذیر است. حمله به چند کشتی در آن واحد در تنگه هرمز موجب بستهشدن
تنگه برای مدتی طولانی خواهد شد؛ اما با توجه به ادوات نظامی دولتهای عربی و ناوهای غربی حاضر در منطقه، انسداد کامل تنگه هرمز فقط حدود یک ماه طول خواهد کشید. اگر یک جنگ کامل دربگیرد، خارجکردن کشتیهای آسیبدیده از تنگه بهسرعت انجام خواهد شد؛ اما با وجود این، تهدید ناشی از وقوع چنین رویارویی مستقیمی، ریسکهای ژئوپلیتیک را در بازارهای انرژی بهشدت افزایش میدهد.
با توجه به قدرت نظامی و دریایی جمهوری اسلامی ایران باید گفت جمهوری اسلامی توانایی مقابله با تحریم نفتی را دارد و ترامپ باز هم اشتباه محاسبه کرده است. همچنین طبق تحریم نفتی اگر صادرات نفت ایران به صفر برسد، قبل از ایران، این غرب و آمریکاست که متضرر میشود؛ بنابراین ترامپ با چنین اقدامی خودزنی کرده است و مهمترین منبع انرژی و مهمترین مسیر ترانزیت را مخدوش میکند.
ترامپ با تحریم نفتی ایران خودزنی میکند
آمریکا پس از خروج از برجام باز هم به حربه تحریمها بازگشته است و در رأس تحریمها، تحریمهای نفتی قرار دارد.