مصاحبه اختصاصی
آذین عطریان
اصفهان در دهه اخیر با سرعت زیادی به سمت اهداف خود پیش رفته است. یکی از این اهداف، جذب گردشگران میلیونی و رشد صنعت گردشگری است و در این راه دست از تلاش بر نداشته است. ساخت هتلهای بین المللی و افزایش امکانات رفاهی در جادهها و اماکن تفریحی یکی از نشانههای این تلاشها است. علاوه بر آن تجهیز برخی از مراکز درمانی بزرگ به امکانات هتلینگ در جهت جذب گردشگران سلامت یکی از فعالیتهایی بود که امروز به ثمر نشسته است. بررسی انواع گردشگری در ایران و اصفهان و نکات ضعف و قوت در این زمینه را در گفت و گویی با شاهین سپنتا، پژوهشگر حوزه میراث فرهنگی و گردشگری جویا شدیم که در ادامه میخوانید:
با توجه به این که ایران با داشتن توان بالای جذب گردشگر از گذشته های دور میزبان گردشگران زیادی بوده است و اکنون به گردشگری به عنوان یک شاخص اقتصادی نگاه می کند، اکنون به کدام یک از انواع گردشگری دست یافته است؟
ایران کشوری است که از جاذبههای طبیعی و فرهنگی زیادی را در خود جای داده است. جاذبههای طبیعی ایران انقدر زیاد است که به تنهایی میتواند یک قطب بزرگ باشد. از پرنده نگری تا اکوتوریسم و ساکروتوریسم تا گردشگری در غارها و مناطق بکر و گردشگری ماجراجویانه همه در ایران امکانپذیر است. از سوی دیگر ظرفیت بالایی از آثار تاریخی تا ابنیه و اماکن مذهبی داریم که برای مسلمانان و غیرمسلمانان جذابیت دارد. به عنوان مثال نیایشگاه پیرسبز که یکی از نیایشگاههای زرتشتیان است گردشگران زیادی را به سمت خود می کشاند. علاوه بر آن، بناهای ایرانیان باستان که سالانه زرتشتیان و حتی پیروان دیگر ادیان را برای بازدید جذب میکند یا ابنیه مسیحی مثل کلیساها از جمله کلیسای وانک که در گروه گردشگری دینی و آئینی قرار میگیرد میعادگاه فرهنگ دوستان است. بقاء متبرکه و امامزادگان که جمع گستردهای از شیعیان کشورهای اسلامی برای زیارت به ایران و اصفهان میآیند و زیارت میکنند.
نظر شما درباره رشد گردشگری سلامت در ایران چیست؟
در کنار این پتانسیلها، به گردشگری سلامت نیز میتوان اشاره کرد. از آنجایی که پزشکان متخصصی در ایران هستند که از نظر علمی سرآمد در دنیا هستند و با توجه به این که هزینه های درمان در ایران نسبت به بسیاری از کشور ها مناسبتر است می توانیم به قطب گردشگری سلامت تبدیل شویم. ضمن این که جاذبههای طبیعی نیز میتواند در خدمت گردشگری سلامت قرار بگیرد به این معنا که افرادی که برای گرفتن خدمات پزشکی به ایران می آیند در طول اقامت خود با رفتن به اقامتگاههای خوش آب و هوا یا چشمههای آبگرم، روند درمان خود را تکمیل کنند.
شرایط کنونی ایران را در جذب گردشگران خارجی چگونه ارزیابی میکنید؟
با توجه به وجود تمامی جاذبههای گردشگری که در ایران و اصفهان وجود دارد و از سوی دیگر کشورهای خاورمیانه ای مثل سوریه، مصر و ترکیه که تاکنون مقصد گردشگران زیادی بوده اند و اکنون شرایط مناسبی ندارند فعالان گردشگری در ایران میتوانند گردشگران زیادی را این سمت و سو بکشانند زیرا اکنون ایران جزیره امن و باثباتی برای مهمانان بین المللی است.
در روزهای گذشته اصفهان میزبان کنفرانس بین المللی برند ملی گردشگری بود. به نظر شما دستاورد این کنفرانس برای ایران چه بود؟
برگزاری چنین همایش هایی می تواند به منزله برداشتن یک گام به جلو باشد. با توجه به این که اوضاع کنونی گردشگری در منطقه خاومیانه چندان مساعد نیست از سوی دیگر ایران یکی از مقاصد گردشگری کشورهای اروپایی، آمریکایی، آسیایی و اقیانوسیه است باید در هر زمینه گردشگری فعالیت های خود را دوچندان کند و در این راستا، برگزاری همایشهای مربوط به گردشگری میتواند موثر واقع شود.
به نظر شما برگزارکنندگان کنفراس برند ملی گردشگری به اهداف خود دست یافتند؟
معمولا رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده در چنین همایشهایی به صورت نسبی است و همه اهداف در یک زمان محقق نمیشوند.