نخستین سایت آموزشی مهارتهای فنی تخصصی شرکت آب و فاضلاب کشور در استان اصفهان که دارای سالنهای آموزش مهارتهای تخصصی آب و فاضلاب است، به مدد مدیران آب و فاضلاب اصفهان درفضایی به وسعت ۱۵ هزار متر مربع با چهارمیلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان بودجه در مدت هشت ماه درمجتمع آموزشی و پژوهش اصفهان ساخته و تجهیز شده است.
این سایت اموزشی به صورت همزمان با برگزاری نخستین دوره مسابقات مهارتهای فنی تخصصی شرکتهای آب و فاضلاب کشور ۱۰ دی ماه با حضور معاون وزیر نیرو در امورآبفا، دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در ایران، مدیر عامل شرکت مهندسی آبفای کشور و مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان و مسئولان استانی رسماً کار خود را با حضور ۷۰ تیم و ۱۶۷ نفر شرکتکننده در دانشکده صنعت آب و برق استان اصفهان آغاز کرد.
اولین دوره مسابقات مهارتهای فنی تخصصی شرکتهای آب و فاضلاب کشور توسط شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور و آب و فاضلاب استان اصفهان با همکاری سازمان یونسکو به میزبانی اصفهان طی ۲ روز (۱۰ و ۱۱ دی ماه) در زمینه مهارت عیبیابی مدارهای فرمان در تابلو برق، تعمیرات خطوط لوله آب، نصب انشعاب آب، آزمون پارامترهای شیمیایی نمونه آب و نصب انشعاب فاضلاب برگزار میشود.
سایت اموزشی اصفهان مکانی برای ارتقاء دانش بهره برداران در سطح کشور
در مراسم افتتاح این سایت آموزشی و اغاز مسابقات مهارتهای فنی تخصصی شرکتهای آب و فاضلاب مدیرعامل شرکت آب وفاضلاب استان اصفهان گفت: ایجاد سایت آموزشی به منظور کسب مهارتهای نوین برای فعالان در بخش بهره برداری ضروری است، بهره برداری صحیح و مناسب از تاسیسات و تجهیزات صنعت آب وفاضلاب مستلزم برخورداری از دانش سازمانی و آشنایی با تکنولوژی روز دنیا است، بنابراین کسب مهارتهای جدید برای فعالان در بخش بهره برداری ضروری است.
هاشم امینی، با اشاره به اینکه گاهی به دلیل عدم برخورداری از مهارت لازم در بهره برداری از تاسیسات و تجهیزات، خسارات هنگفتی به تاسیسات در صنعت تحمیل میشود، افزود: بر این اساس، سایت آموزش به صورت دائمی برای ارتقاء دانش بهره برداران در سطح کشور در مجتمع آموزشی و پژوهشی دایر است.
وی با اشاره به اینکه تهیه و تدوین دستورالعمل از سوی شرکت مهندسی آب وفاضلاب کشور در راستای افزایش بهره وری در تمامی فعالیتهای بهره برداری از جمله طراحی، اجراء و نظارت ضروری به نظر میرسد افزود: داشتن گواهینامه مهارت در بخشهای مختلف بهره برداری برای افرادی که در این قسمت مشغول به فعالیت هستند مهم است به نظر میرسد داشتن گواهینامه مهارت برای بهره برداران الزامی است، زیرا رضایتمندی بیش از پیش مشترکین، خدمات رسانی مطلوب، افزایش راندمان از منابع و تجهیزات ار تباط مستقیمی با میزان مهارت بهره برداران در صنعت آبفا دارد.
امینی به اهمیت رعایت مباحث HSE در حوزه بهره برداری اشاره و تصریح کرد: رعایت مباحث HSE در حین کار باعث میشود ایمنی مطابق با استانداردهای تعریف شده مدنظر قرار گیرد که این مهم از وقوع بسیاری از حوادث ناگوار جلوگیری میکند.
وی با اشاره به چالشهای موجود در حوزه بهره برداری صنعت آب و فاضلاب، اظهار کرد: نهادینه نبودن ارزش آب، نبود دستورالعملهای جامع استاندارد، نبود سایتهای آموزشی تخصصی، فقدان اهمیت مباحث HSE در حین انجام عملیات، عدم توجه به مدیریت زمان در رسیدگی به حوادث اتلاف هزینه و دارایی فیزیکی به واسطه نبود مدیریت دانش و مهارت سازمانی از جمله چالشهای حوزه بهره برداری صنعت آبفا به شمار میآید.
به دنبال تحول در حوزه آموزش صنعت آب و فاضلاب هستیم
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان با اشاره به برگزاری نخستین دوره مسابقات مهارتهای فنی تخصصی شرکتهای آب و فاضلاب کشور در اصفهان به این مسئله اشاره داشت که به دنبال تحول در حوزه آموزش صنعت آب و فاضلاب هستیم.
وی ادامه داد: در روزهای نخست که ایده برگزاری مسابقات مطرح شد، به دنبال این بودیم که این صنعت در ۳۰ سالگی خود بتواند در حوزه آموزش نیز تحولی ایجاد کند و امروز نیز شاهد این تحول هستیم.
امینی، افزود: برپایی این مسابقات نشان از بلوغ، پیشرفت و بالندگی نیروی انسانی این صنعت و حرکت به سمت آموزش و ظرفیت سازی نیروی انسانی است و این بالندگی موجب ارتقا کیفیت خدمات صنعت آبفا در آینده خواهد شد.
وی با بیان اینکه این صنعت ظرفیتهای زیادی در حوزه مهندسی، بهره برداری، اپراتوری و اجرایی دارد، گفت: بخش عمدهای از این ظرفیتها، دانشها و مهارتها آکادمیک نیست و در دانشگاهها تدریس نمیشود، این مهارتها در کوران کار و فعالیتهای شبانه روزی و در زمان وقوع حادثه و اتفاق در شبکه آبفا و تاسیسات کسب میشود تا جریان آب شرب مردم به صورت پایدار برقرار باشد.
وی تاکید کرد: به دنبال این هستیم که مسابقات این صنعت را منطقهای برگزار و در حوزه آموزش، تحولی ایجاد کنیم و اطلاعاتی را که نتوانستهایم در طول خدمت آنها منتقل کنیم، از این طریق به صورت یک فرهنگ سازمانی منتقل کنیم.
برگزاری مسابقات مهارتی در آینده به صورت منطقهای
وی با بیان اینکه امسال این مسابقات در پنج بخش برنامه ریزی شده است، تاکید کرد: در سالهای آینده بخشهای این مسابقات بیشتر خواهد بود و با هماهنگی وزارتخانه به دنبال برگزاری آن به صورت منطقهای هستیم تا کارکنان بتوانند با اثبات تواناییهای خود، به مسابقات جهانی اعزام شوند.
به گفته امینی، عیب یابی مدارهای فرمان در تابلوهای برق، تعمیرات خطوط لوله آب، نصب انشعاب آب، نصب انشعاب فاضلاب و آزمونها و پارامترهای شیمیایی آب از جمله بخشهای برگزاری این دوره از مسابقات صنعت آبفا است.
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان اصفهان همچنین با اشاره به برگزاری این مسابقات در کشور در مرحله اول به صورت استانی، گفت: در مرحله استانی ۳ هزار و ۱۰۹ نفر در قالب ۱۲۹۵ تیم شرکت کردند که در مرحله کشوری به ۷ بلوک تقسیم شدند. در مرحله بلوک نیز ۱۶۱ تیم در قالب ۳۸۷ نفر شرکت کردند و امروز شاهد حضور ۷۰ تیم و ۱۶۷ نفر در نخستین دوره مسابقات کشوری مهارتهای فنی و تخصصی بهره برداری شرکتهای آب و فاضلاب هستیم.
وی به اهداف برپایی این دوره از مسابقات اشاره کرد و گفت: ایجاد بستر مناسب جهت پیشبرد اهداف صنعت آب و فاضلاب، تهیه استانداردهای لازم، ایجاد روحیه نشاط در بین کارکنان، کار تیمی، توسعه مشارکت جمعی، پرورش افراد جهت افزایش سرعت، دقت و کیفیت انجام کار، یافتن استعدادهای ویژه، تبادل افکار و روشهای اجرای کار در بین شرکت کنندگان، تبادل فرهنگی در بین استانها و ایجاد انگیزه در بین کارکنان صنعت آب و فاضلاب را از جمله این اهداف است.
وی با بیان اینکه احداث این سایت هشت ماه به طول انجامید، اظهار کرد: برای احداث این سایت بیش از ۴.۵ میلیارد تومان هزینه شد و به دنبال این هستیم که فاز دوم را در حوزه نشت یابی، ویدیومتری و شستشوی شبکه آب ایجاد کنیم و امیدواریم این اتفاق موجب رشد، ارتقا و بالندگی این صنعت شود.
تأثیر گذاری نقش محوری آموزش در مهارت افزایی
معاون وزیر نیرو در امورآبفا نیزدر مراسم بهره برداری از سایت آموزشی مهارتهای فنی تخصصی اصفهان، نقش آموزش را در مهارت افزایی بسیار تأثیر گذار دانست و گفت: مسابقات مهارتهای فنی تخصصی صنعت آب و فاضلاب برای نخستین بار در کشور برگزار میشود.
قاسم تقی زاده خامسی همچنین برگزاری مهارتهای فنی تخصصی شرکتهای آب و فاضلاب را در سطح ملی را قابل تقدیردانست و افزود: ما نباید به برگزاری این مسابقات درسطح ملی اکتفا کنیم مسابقات مهارتهای فنی تخصصی صنعت آب و فاضلاب باید در آینده به صورت بین المللی برگزار شود.
وی با اشاره به اینکه نخستین مسابقاتی که به این شکل در کشور برگزار میشود مبتنی برمهارت کار است افزود: مسابقات مهارت کار از ۷۰ سال گذشته در دنیا برگزار میشود و چهل و پنجمین دوره آن در کازان روسیه برگزار شد و دوره بعدی آن در شانگهای چین سال ۲۰۲۱ میلادی است.
تقی زاده خامسی با اظهار امیدواری از اینکه شرکت مهندسی آب و فاضلاب این مسابقات جهانی را در کشورمان برگزار کند، اظهارداشت: باید به سمت برگزاری رویدادهای جهانی مهارتی در کشور و عضویت در نهادهای بینالمللی آن حرکت کنیم.
پیشرفت خوب کشور در عرصه بومی سازی تجهیزات آب و فاضلاب
وی همچنین درحاشیه برگزاری مسابقات کشوری مهارتهای فنی تخصصی شرکتهای آب و فاضلاب در دانشگاه صنعت آب و برق اصفهان، در جمع خبرنگاران، درخصوص بومی سازی در صنعت آب و فاضلاب کشور نیز، توضیح داد: بومی سازی در بخش آب و فاضلاب پیشرفت بسیار خوبی داشته، به طوری که اکنون حتی پمپهای بزرگی که پیش از این از خارج وارد کشور میشد، اکنون در داخل کشور تولید میشود و برند ملی روی همه تاسیسات ما است.
معاون آب و آبفای وزیر نیرو با اشاره به اینکه تقاضای آب در حوضه زاینده رود افزایش یافته است، گفت: پیش از این برای تأمین آب شرب حوضه زاینده رود ۳۰ میلیون مترمکعب آب تخصیص مییافت، اما اکنون ۴۰۰ میلیون مترمکعب نیز کم است و به آب بیشتری برای این جمعیت نیاز داریم.
تقی زاده خامسی، اظهارکرد: از ابتدای پیروزی انقلاب تاکنون تعداد تصفیه خانههای آب کشور از ۲۷ تصفیه خانه به ۲۵۰ تصفیه خانه افزایش یافته است، همچنین تصفیه خانههای فاضلاب از ۴ مورد به ۲۵۰ تصفیه خانه افزایش یافته است.
وی با اشاره به اینکه طول شبکههای انتقال آب در کشور ۴۶۰ هزار کیلومتر و عدد بزرگی است، افزود: طول خطوط جمع آوری فاضلاب در کشور نیز ۶۶ هزار کیلومتر است.
وزارت نیرو مسئول تأمین آب همه کشور است
معاون آب و آبفای وزیر نیرو با تاکید براینکه وزارت نیرو مسئول تأمین آب همه کشور است، گفت: خوشبختانه هم اکنون وضعیت مناسبی برای تأمین آب کشور و از جمله اصفهان داریم. در سد زاینده رود بیش از ۳۰۰ میلیون مترمکعب ذخیره آب داریم که با توجه به بارشهایی که در بالادست اتفاق افتاده، امیدواریم امسال نیز دچار مشکل نشویم.
وی بر ضرورت مصرف بهینه آب تاکید کرد و گفت: در دورهای حدود ۱.۵ میلیارد آب به حوضه آبی زاینده رود وارد میشد که اکنون به یک میلیارد مترمکعب کاهش یافته است، از سوی دیگر به دلیل افزایش جمعیت، تقاضا در این حوضه افزایش یافته است، به طوری که برای تأمین آب شرب این منطقه ۳۰ میلیون مترمکعب آب تخصیص مییافت که اکنون ۴۰۰ میلیون مترمکعب نیز کم است و نیاز به آب بیشتری برای این جمعیت داریم.
تقی زاده خاسمی با تاکید براینکه باید باور کنیم در یک کشور خشک و نیمه خشک زندگی میکنیم، اضافه کرد: درحال حاضر از نظر بارشها تقریباً در وضعیت مشابه سال قبل قرار داریم و ۵ میلیارد مترمکعب بیش از پارسال در مخازن ذخیره آب داریم، اما به همه شهروندان ایرانی قول میدهیم که آب سالم در اختیارشان قرار میدهیم.
یونسکو از عضویت ایران در سازمان بینالمللی مهارت حمایت میکند
دبیر کل کمیسیون ملی سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد (یونسکو) در ایران نیز درآئین برگزاری این مسابقات گفت: این کمیسیون از عضویت ایران در سازمان بینالمللی مهارت که متولی برگزاری مسابقات ملی مهارتهای فنی تخصصی شرکتهای آب و فاضلاب است، حمایت میکند.
حجت الله ایوبی، در مراسم افتتاحیه اولین دوره مسابقات ملی مهارتهای فنی تخصصی شرکتهای آب و فاضلاب کشور در اصفهان افزود: ایده برگزاری این مسابقات سال گذشته توسط شرکت آب و فاضلاب اصفهان مطرح شد. شرکت آبفا از کارنامه درخشانی برخوردار است و لذا در برگزاری این مسابقات نیز در سطح منطقه خواهد درخشید.
دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در ایران اظهار داشت: سعی خواهیم کرد تا زمینه شرکت کشورهای منطقه در این مسابقات را فراهم کنیم و مسابقات منطقهای مهارتهای فنی تخصصی شرکتهای آبفا را با کمک کشورهای همسایه برگزار کنیم.
وی بیان کرد: یکی از کارنامههای درخشان نظام جمهوری اسلامی ایران در زمینه خدمات آب و فاضلاب است و برگزاری این مسابقات کمک خواهد کرد تا مردم با این خدمات بیشتر آشنا شوند زیرا بر خلاف دیگر رشتهها فعالیت این عرصه قابل نمایش نیست.
ایوبی با بیان اینکه رفتار یک ملت با منابع آبی، طبیعت و محیط زیست نشاندهنده میزان تمدن آنهاست، افزود: ملتی که آب را درست مصرف میکند و به آب احترام میگذارد متمدن است و همواره آب در فرهنگ چندین هزار ساله ایرانیان قابل احترام بوده و در فقه شیعه نیز آلوده کردن آن حرام است.
همکاری جدی یونسکو با شرکت آبفا کشور
وی با اشاره به اینکه براساس آثار چندین هزار ساله جهان، مهد تحصیل، توزیع و اخلاق آب، تمدن ایران بوده است. ادامه داد: این کمیسیون از ۲ سال گذشته همکاری جدی خود را با شرکت آبفا کشور آغاز کرده است و در کنار مشکلات مرتبط با کمبود آب به اخلاق استفاده از این مایع حیاتی توجه دارد.
وی با اشاره به اینکه تبادل تجربیات کارکنان شرکت آبفا کشور از اهداف برگزاری این مسابقات است، گفت: این مسابقات در قالب کارگاهی برگزار میشود و آموزش از راه کارگاهی بسیار مهم است و برگزاری این مسابقات موجب تبادل تجربیات کارکنان و دیده شدن توانایی آنها در داخل و خارج کشور خواهد شد.
وی افزود: در یونسکو عهد کردهایم چنانچه مدیری دارای ایده خلاقی باشد برای تحقق ایدهاش از او حمایت کنیم.
ایوبی گفت: در این راستا مدیران بندرعباس در زمینه صنایع دستی ایدههای خوبی ارائه دادند و این شهر به عنوان شهر خلاق صنایع دستی جهان معرفی و سنندج نیز به عنوان شهر خلاق موسیقی جهان برگزیده شد. سعی خواهیم کرد تا زمینه شرکت کشورهای منطقه در این مسابقات را فراهم کنیم و مسابقات منطقهای مهارتهای فنی تخصصی شرکتهای آبفا را با کمک کشورهای همسایه برگزار کنیم.